• Certificaat voor vijf instructeurs

  20 dec 2023
 • Alle vijf instructeurs zijn geslaagd voor de N2-cursus, een opmaat voor de opleiding tot volwaardig langlaufleraar die in 2024 zal starten. De vereniging is blij met de uitbreiding van het instructeursteam. Zo blijven we ook in de toekomst een professionele vereniging. Wij vroegen hen wat de belangrijke les was die zij hebben geleerd.

   

  Wendy:

  Dankzij mijn warming-up praktijkexamen leerde ik van low-impact naar high-impact toe te werken in de warming-up. En hoe belangrijk het woordgebruik is naar de cursist. Bijvoorbeeld door in plaats van “goed zo,” te zeggen: “dat is je gelukt” of “je hebt het geprobeerd”. En natuurlijk oefen- en organisatievormen.

   

  Ineke:
  Met enthousiasme en een goed voorbeeld, kun je ervoor zorgen dat sporters het beste uit zichzelf halen.

   

  Patrick:
  Ik heb veel geleerd tijdens de cursus, de belangrijkste lessen gingen voor mij over de techniek van het langlaufen, ook over mijn eigen vaardigheid. En met name welke oefeningen je toepast om fouten te corrigeren. Een voorbeeld daarvan is: cursisten die met de stokken 'boksen', laat je een oefening doen waarbij ze de stokken over de grond moeten laten slepen. Dus geen actieve inzet, maar meeslepen in de loopbeweging. Hierdoor ontstaat beter gevoel voor de stokplaatsing.

   

  Stephan:

  De kern van opleiding is het praatje-plaatje-daadje, voor mij houdt dat het volgende in;
  - het praatje; helder, kort en bondig zijn, 
  - het plaatje; zorg dat je het juiste voorbeeld toont
  - het daadje; cursisten zullen veel moeten oefenen om een techniek goed uit te voeren. Wat ik voordoe lijkt soms makkelijk, maar ook ik heb jarenlang gewerkt om het zo te kunnen.
  Ik zie het als een uitdaging andere mensen het langlaufen aan te leren en hen meer vaardig laten worden op de lange latten.

   

  Annemiek:
  Werken met materiaal. Ik had mijn succesmomentje toen ik een cursist liet ervaren dat zij toch diep kon zitten toen ik haar vroeg een tennisballetje achter haar knieën door te geven.