• Cursus

 • Welke cursus heb je nodig?

  In langlaufgebieden vind je groene (makkelijke), blauwe (lichtzware), rode (middelzware) en zwarte (moeilijke) loipen.

  De keuze van een passende cursus is aan jou. Wij kunnen daarover zonodig adviseren. We weten dat als je nog nooit gelanglauft hebt, je maar beter met de A-cursus kunt beginnen. Bij ervaring in de sneeuw en bij een redelijke conditie is de B-cursus mogelijk. Soms blijkt dan toch de A-cursus beter (dan hebben we het over de A van afleren van foute technieken). Beginnen met een C-cursus raden we altijd af.

   

  Wij bevelen van harte aan om eerst een proefles te doen als je voor het eerst wilt beginnen met langlaufen op onze baan. Zo kunnen we het niveau van de groepen beter op elkaar afstemmen. 

   

  De instructeurs die verantwoordelijk zijn voor een goed en veilig verloop van de cursussen, hebben het recht om je dwingend te adviseren naar een beter passende groep over te stappen. Deze maatregel is zowel in jouw eigen belang als in het belang van de hele lesgroep. Veiligheid staat bij ons altijd voorop.

   

  Heb je vragen over de cursussen of over het inschrijven:

  mail dan naar cursus@langlauf.nl

 • "Veel dank nog voor alles wat we geleerd hebben tijdens de lessen. We deden bij de Vasaloppet zeker niet onder voor de Scandinaviërs met afdalen en klimmen, en het dubbelstokken kregen we gedurende de race steeds beter onder de knie." (Vasaloppet-groep)
 • Er worden drie series cursussen klassiek en/of skaten gegeven. Je volgt een cursus op vijf opeenvolgende zaterdagen, zondagen, woensdagavonden of donderdagavonden. Bij het inschrijven kan je aangeven op welke dag je wilt lessen. 


  Tijdstip van lessen
  Bij inschrijving kan je je voorkeur aangeven voor aanvang van je les. Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Soms kunnen we hier niet aan voldoen. Reserveer daarom voldoende tijd in je agenda voor je les. En zet je agenda vast voor 5 weken.

  Op zaterdag en zondag zijn de lessen veelal tussen 10.00 en 13.00 uur; op woensdag- en donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur.

  Begin op tijd met lessen!
  De beste voorbereidingstijd op je wintersportvakantie is de tijd vóór de kerst. Dan zijn er veel trainers beschikbaar en heb je voldoende tijd om je de technieken eigen te maken. Zo sta je ontspannen in de sneeuw en geniet je meer van je vakantie!

  Dit zijn de aanvangsdata voor 2023/2024: 

  serie 1: start za/zo/wo/do 7/8/11/12 oktober

  serie 2: start za/zo/wo/do 11/12/15/16 november

  serie 3: start za/zo/wo/do 6/7/10/11 januari

   

  Wij bevelen van harte aan om eerst een proefles op een van de 3 open dagen te doen als je voor het eerst wilt beginnen met langlaufen op onze baan. Zo kunnen we het niveau van de groepen beter op elkaar afstemmen. 

  Inschrijven

 • "Prachtig vond ik het, dat ik met 5 lessen op een borstelbaan al zonder problemen de hele week door de besneeuwde bossen kon struinen, schitterend!" (Kees, 69 jaar)
 • Clinics zijn lessen van twee uur met een pauze ertussen. Er zijn clinics op verschillende niveaus. Als je voor zowel zaterdag als zondag een clinic volgt heb je in één weekend een hele cursus te pakken! En pak je de week daarna nog een clinic mee dan heb je een hele goede voorbereiding!

   

  Goede conditie

  Voor een clinic moet je beschikken over een goede conditie. Twee uur achter elkaar is pittig! Het is een intensieve activiteit.  Kies alleen voor twee clinics in één weekend als je écht een goede conditie hebt en gewend bent minimaal 4 uur per week te sporten. Doe je dat niet, dan raden we je aan om een week tussen de clinics te houden!

   

  In 2023/2024 worden er clinics klassiek langlaufen voor beginners (A) en gevorderden (B) gegeven op de volgende data: 

  Serie 1: zaterdag 21 oktober (A), zondag 5 november (A)

  Serie 2: zondag 19 november (A en B), zaterdag 2 december (A), zaterdag 9 december (A), zondag 17 december (A en B)

  Serie 3: zaterdag 13 januari (A), zondag 14 januari (A), zaterdag 3 februari (A), zondag 4 februari (A en B) , zaterdag 10 februari (A), zondag 11 februari (A), zaterdag 17 februari (A en B)

   

  Clinic Skaten
  Zaterdag 25 november

   

   

  Specials voor leden
  Speciaal voor de gevorderde langlaufer organiseren wij twee uur durende 'specials' waarin één techniek aan bod komt en waarbij je met videoanalyse te zien krijgt waar de verbeterpunten zijn. Die kan je gelijk in praktijk brengen. Zo sta je al in het begin van het seizoen op een goed niveau. 

  Er zijn drie verschillende specials: 

  Zaterdag 4 november: diagonaalpas; B- en C-niveau

  Zaterdag 18 november: dubbelstok; B- en C-niveau

  Zondag 26 november: remmen, afdalen en bochten; B- en C-niveau

   

  Special remmen A/B-niveau

  Heb je net de A-cursus gedaan en wil je graag het afdalen en remmen nog wat verbeteren? Geef je dan nu op voor de Special remmen op AB-niveau. Deze special duurt 1 uur en is op zondag 3 december.

  Inschrijven kan via het inschrijfformulier (zie knop hieronder).

   

  Wil je op de hoogte blijven van de mogelijkheden, geef je dan op voor de nieuwsbrief die maandelijks verschijnt (zie onderaan deze pagina).

  Inschrijven

 • “Ik sta dit jaar voor het eerst op de langlauflatten. Daarom wil ik goed voorbereid zijn. De cursus is goed opgebouwd, de groepen zijn klein en de trainer had aandacht voor iedereen. Ik ga nu vol vertrouwen naar de sneeuw.” (Yolanda, 25 jaar)
 • Cursus Beginners (A)

  In deze cursus leer je de basistechnieken van het langlaufen (groene loipes):

  1. Wennen aan ski's

  2. Aanleren diagonaalpas en dubbelstokafzet

  3. Afdalen van de kleine heuvel

  4. Stijgtechnieken

  5. Remmen bij afdaling in en buiten de loipe.

 • “Ik ben dit jaar met pensioen gegaan en kan nu wat vaker naar de sneeuw. Het is een mooie lange langlaufbaan, en heuvels genoeg om het remmen en uitstappen te oefenen. Ik ben klaar voor het sneeuwseizoen!” (Frans, 65 jaar)
 • Cursus ervaren langlaufers (B)

  De B-cursus gaat een stapje verder dan de A cursus (blauwe loipes):

  1. Verbeteren van de diagonaalpas en dubbelstokafzet

  2. Wisselen van spoor in diagonaalpas

  3. Afdalen van de middenheuvel, met meer snelheid

  4. Stijgtechnieken

  5. Uit de loipe stappen en daarna kunnen remmen

 • “De C-cursus is behoorlijk pittig. Maar ik wil elk jaar weer een stapje verder. De baan biedt volop mogelijkheden om te oefenen. Dus naast de cursusdagen kom ik nog een keer om vrij te oefenen.” (Edwin, 42 jaar)
 • Cursus zeer gevorderde langlaufers (C)

  Deze cursus is bedoeld voor diegenen, die de oefenstof van cursus B behoorlijk onder de knie hebben (rode loipes)

  1. verfijnen diagonaalpas
  2. dubbelstokafzet met beenafzet
  3. afdalen van midden en hoge heuvel, opvoeren snelheid
  4. aanleren ploegbocht en stapbocht; omstappen
  5. stijgtechieken verbeteren
 • Cursus Skating

  De cursus begint op cross skates of rolski’s om de skatebewegingen aan te leren. Je leert de basis skate techniek, dubbelstokken, de klimpas en afdalen met remmen. Daarnaast ga je deze technieken op de langlaufbaan oefenen. In de vervolgcursussen leer je, eerst op de rolski’s, de andere technieken die meer coördinatie vragen. Omhoog op steile stukken, met meer snelheid naar beneden en (stap)bochten. Dit wordt daarna op de langlaufbaan geoefend. 

  Wil je meer? Bijvoorbeeld toewerken naar een langere skate tocht? Dan is het zaak het skaten op de rolski’s en op de langlaufbaan te blijven combineren. Op de baan wordt de sneeuwsituatie meer benaderd; op de rolski’s kan je duurtraining doen.

   

   

 • "De juf verzint allemaal oefeningen voor ons. Soms moeten we onder hele lage poortjes door. Of gaan we wel eens oefenen op de schietbaan. Voor je het weet is de les weer voorbij.” (Dirk, 13 jaar)
 • Cursus Jeugd

  Deze cursus wordt met speelse opdrachten gegeven, afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

  1. Wennen aan ski's

  2. Aanleren en verbeteren diagonaalpas en dubbelstokafzet

  3. Afdalen van de kleine heuvel

  4. Stijgtechnieken

  5. Remmen bij afdaling in en buiten de loipe, met meer snelheid

  6. Wisselen van spoor in diagonaalpas

  7. Uit de loipe stappen en daarna kunnen remmen