• Nieuw: Gravelen!

  6 mrt 2022
 • De voorbije jaren bereikte een nieuw fenomeen ons land vanuit de Amerikaanse wielerwereld. Gravelen houdt het midden tussen wielrennen en mountainbiken. Tijdens een gravelrit fiets je dus voornamelijk op onverharde wegen. In ons land vinden steeds meer mensen hun weg naar de gravelfiets. Verder winnen gravel-events ook aan populariteit.

  De ambassadeur van het “gravelen” in Nederland is ex wielrenner Laurens ten Dam.

  Hij is “gravelprof”. Wat betekent dat sponsors hem betalen om wedstrijden te rijden. Die wedstrijden zijn in Europa nog dun bezaaid en heeft hij voorlopig zijn wedstrijden gevonden in Amerika.

  Op 13 november 2021 werd in het Gelderse Epe de eerst NK gravelracen gehouden. Bij de heren won Tijmen Eising de 120 kilometer koers over veelal modderige paden en later op de dag won Demi Vollering de 70 kilometer koers bij de vrouwen.

   

  Wat is gravelen ?

  Gravelen, gravel rijden, of hoe je het ook wil noemen, komt eigenlijk heel simpel neer op met een fiets over gravelwegen/zandpaden (etc.) rijden.

  Hoewel de wielerbranch dat graag anders ziet, hoeft dat niet altijd op een gravelfiets te zijn. Maar kan het eigenlijk op elk type fiets en/of mountainbike. Wil je wat meer comfort dan is een bredere band met profiel 33 mm of zelfs 40 mm aan te raden.

  In Nederland kan je ook ontelbaar veel grovere gravelwegen vinden. In de bossen liggen deze vaak in de vorm van zogenaamde “fire roads”, maar ze zijn op veel meer plekken terug te vinden. Ook in de Eifel in Duitsland of de Kempen in België zijn heerlijke paden te vinden.

  Gravelen is een stuk avontuurlijker dan racefietsen. Je komt op plekken waar je normaal niet komt, de ondergrond is een stuk zwaarder en je hebt toch bepaalde “skills” nodig. Het verschil met mountainbiken is vooral dat met name de afdalingen minder heftig en veelal overzichtelijker zijn.
   

  Hoe gaan wij het aanpakken?

  Een aantal langlaufers van onze vereniging ging al in het voorjaar en zomer met regelmaat mountainbiken in Nederland (Veluwe ) en soms ook in de Ardennen (België).

  Wij willen ons in 2022 vooral gaan toeleggen op het “gravelen”. Wij willen graag 1 keer in de maand ergens een tocht rijden van 50 tot rond de 70 kilometer. Dit zou dan kunnen eindigen in het najaar (of eind zomer) in een meerdaagse tocht met overnachtingen. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om de “Green Divide” te rijden. Dit is de langste groene route van 300 kilometer van Nederland. De route start in Naarden en daarna doorkruis je de Gooise heide waarna je de hele lengte van Utrechtse Heuvelrug voor de kiezen krijgt. De finish van de route ligt net boven het noordelijkste puntje van de Veluwe: Zwolle.

  Maar ook andere tochten behoren tot de mogelijkheden.

   

  Data:
  Zaterdagen 2 april; 30 april; 21 mei; 18 juni
  Gravel-weekend: vrijdag 1-zondag 3 juli
  zaterdagen 23 juli; 27 augustus

   

  Meld je aan!

  Vind je het leuk om mee te rijden en of mee te praten over de tochten, meld je dan aan bij: activiteiten@langlauf.nl met naam en telefoonnummer en we communiceren dan verder via de app “mtb/gravel langlauf Gouda”.

   

  We horen graag van je.

  Yvonne Bontekoning en Cor Witteman