• Gravelweekend Lichtenvoorde

  26 jun 2023
 • Op vrijdagavond 16 juni om ongeveer 18.15u vertrekken we vanuit Waddinxveen richting Lichtenvoorde voor het gravelweekend. Ik wilde graag gezellig met andere leden van de langlaufvereniging de omgeving aan de andere zijde van het land verkennen en nieuwe paadjes ontdekken.

  Onder het mom van “dan zie je ook weer eens een andere omgeving dan het ‘kleine’ wereldje rondom de Willem Kloosstraat” heb ik Wencke ook mee kunnen nemen. Wencke gaat haar eigen programma doen en waar en wanneer het kan sluit ze zich soms kort even aan bij de fietsgroep tijdens het eind van de dagtocht of in de avond.

   

  De overnachtingen zijn in de caravan of in de tent op een kleine camping nabij Lichtenvoorde, onze thuisbasis voor dit gravelweekend. Om het weekend voor Wencke gemakkelijker te maken hebben Stephan en Wencke ervoor gekozen om te overnachten in een B&B niet ver van de camping.

   

  Voor het gravelfiets-weekend zijn Yvonne, Carin, Cor, Do, Marie Jose, Norbert, Petra de Bruin en Stephan bij de groep aangesloten.

  We spreken op vrijdagavond af dat we zaterdagmorgen om 09.30u te vertrekken voor de lange afstand, die Yvonne in het begin van de week al heeft rondgestuurd per e-mail, een aantal hebben de route ingeladen in de Garmin fietscomputer, zodat het vinden-volgen van de vooraf bedachte route geen puzzeltocht word.

  De lange afstand is een route van ongeveer 80km waarbij gravelpaden worden afgewisseld met asfalt en zandweggetjes, ook zijn er in de loop van de week wat afkort-routes en routes met extra lusjes bedacht, zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau toch fijn mee kan fietsen.

  Op de camping is bedacht dat Petra misschien best met Stephan mee kan rijden met route incl. de extra lusjes, al was Petra het volgens mij niet echt helemaal mee eens, maar laten we maar zien hoe de dag verloopt en gaat het prima.

   

  Het belooft een warme dag te worden, dus zorgen we dat we voldoende water en sportdrank meenemen, je weet tenslotte nooit wanneer je weer bij kan tanken. Op zo’n warme dag wil je tenslotte niet zonder komen te zitten.

  In de eerste km’s gaf Yvonne bij Stephan aan dat de meesten de route zonder de extra lusjes zouden gaan rijden, en dat de door mij ingeladen route zo nu en dan wat afweek van hun route, nou voor mij geen probleem, dan rij ik de groep toch weer achterop en ik fiets tenslotte waarschijnlijk wat gemakkelijker een hoger tempo.

  Bij een van de eerste bochten op het eerste zandpad die we tegenkomen lees of volg ik mijn fietscomputer niet goed en rij ik samen met Petra de verkeerde kant, we komen er vlot achter en keren om en rijden de anderen achterop. Stephan rijdt in z’n eigen tempo de groep voorbij en niet veel later blijkt dat de anderen dit tempo niet volgen en ben ik uit zicht verdwenen.

  Nou ja, ik rijd lekker door op m’n eigen tempo, ik heb een fietscomputer die mij vertelt welke paden we rijden, en als het tijd wordt om de anderen weer op te zoeken kan ik mij nog altijd melden op de Whatsapp-groep waar we elkaar weer treffen of omkeren.

  Rond een km of 20 zie ik de anderen weer, ze rijden enkele 100 meters voor me! Met mijn extra lusjes erbij hebben ze me toch weer weten in te halen, ik vraag aan Petra of ze nog ergens een koffiestop hadden gepland…., ja in Dinxperlo niet ver van de route.

  Ik rijd weer in m’n eigen tempo door, na enkele minuten trappen zie niemand meer die mij volgt, op ca. 30km besluit ik een extra lusje te rijden van wat achteraf blijkt zo’n 5-6 km, ik vervolg daarna weer de geplande route en zo’n 1-1,5km voor Dinxperlo sluit ik me weer aan bij de groep.

   

  In Dinxperlo genoten van koffie met gebak, ja ook de innerlijke mens moet worden verzorgd.

  Na ruim een halfuur stappen we weer op fiets en vervolgen we onze route.

  Na een aantal km vind ik het tempo van de groep toch niet lekker fietsen en besluit om toch weer in m’n eigen tempo de route te vervolgen.

  Na zo’n driekwartier begint m’n maag te rommelen en besluit ik op m’n gemakje m’n meegebrachte broodjes op te eten. Hopelijk komt de rest van de groep mij vanzelf voorbij en kunnen we samen weer verder. Na het eten van mijn broodjes en een telefoontje met Wencke nog geen mede gravelaars gezien. Ik bedenk me dat ik vast ergens zit waar de route niet langskomt…. Ik besluit weer op de fiets te stappen en na een paar km rijden, zie ik bij een aantal zitbankjes langs de weg de rest van de groep op hun gemakje hun broodjes zitten te eten. 😄

   

  Na een minuut of 5 vertrekken we weer als groep, ik zie dat ik op dat moment bijna 65km heb gefietst, onderweg had ik al een beetje bedacht of ik er misschien 100km van kon gaan maken vandaag. Na niet al te lange tijd is het duidelijk dat ik deze route niet met de anderen samen zal voltooien mijn eindpunt ligt enkele km’s verder dan de groep die de ‘gewone’ route rijdt.

  Als ik op ongeveer op 85km ben krijg ik telefoon van Wencke, ze ziet ‘op de locatie van m’n telefoon’ dat ik in de buurt ben en of ik op het einde van mijn fietsdag samen met haar nog een rondje van ongeveer 15km wil fietsen? Uiteraard kan ik geen nee zeggen, we spreken een punt af waar we elkaar ontmoeten, als we elkaar hebben gevonden geef ik aan dat ik graag nog wel m’n eigen route wil afmaken en dat is waarschijnlijk eindigen op de camping.

   

  Op de camping aangekomen zit de rest al lekker uit te blazen voor de tent, lekker met wat te drinken en een enkeling is al naar de douche. Wencke en ik drinken ook nog wat en ik eet m’n laatste broodje nog op. Na een kwartiertje stappen we weer op de fiets voor een rondje rijden met Wencke, deze km’s vallen in het begin niet echt mee, na bijna 100km moeten m’n benen weer een beetje wakker geschud worden lijkt het wel.

  Na het ritje naar de camping en het startpunt van Wencke haar bedachte ronde, geeft Wencke aan dat ze toch haar rondje nog even wat moet inkorten, wil ze in haar overmoed niet te veel gaan doen en hierna de deksel op de neus krijgen in de komende dagen.

  Terug bij de B&B stap ik snel even onder de douche en staat er lekker koel en vers gesneden meloen op me te wachten, heerlijk! Na wat gerommel op de telefoon is het tijd om aan het avondeten te gaan denken en een rustige avond om morgen weer een dagje te gaan fietsen in het Twentse land.

   

  De tweede dag fietsen is een ander rondje, deze dag zouden we wat korter houden, omdat aan het eind van de dag, onze kampeerders de tent weer moeten inpakken en we weer terugkeren richting Gouda. Het plan is dat ik een ronde van ca. 70km fiets en de rest een ronde van ca.60km of een afgekorte versie daarvan. De eerste km’s rijd ik nog mee op met de anderen, maar al snel wijst mijn fietscomputer een extra lusje, ik sla een zandpad op en hopelijk zal ik de anderen weer snel achterop rijden. Dit snel dat duurt vandaag wel even, maar ik denk na zo’n 30km, aan het einde van een lang, mul zandpad waar veel van de balans, uithouding- en doorzettingsvermogen gevraagd wordt, staat de groep met de telefoon in de hand op me te wachten om een aantal foto’s te schieten.

  We rijden nog een tijdje door en in Zelhem zijn we weer verzameld en is het tijd voor een koffiestop met gebak, daar was ik wel aan toe!

   

  Na de uitgebreide koffiestop pakken we onze fietsroute weer op, al vlot geeft mijn route een andere richting aan dan de rest van de groep, na ongeveer 5 uur trappen geeft mijn fietscomputer aan dat ik vandaag weer 100+km heb gefietst. Ook vandaag heb ik weer genoten van de afwisselende route met asfalt, klinkerpaden, gravelpaden, zandweggetjes en stukjes mtb-route.

   

  Terug op de camping eten en drinken we nog wat samen met de anderen, Wencke is vanaf de B&B nog even naar de camping gefietst, waar we Norbert en Marie-Jose en Carin en Yvonne druk bezig zien met het inpakken van de tent, Cor en Do zitten heerlijk rustig na te genieten voor hun caravan van hun weekje fietsen in het Twentse land.

  We spreken af dat Marie-Jose en Norbert nog even bij ons op de B&B komen en met ons te komen avondeten voordat ook wij weer terugrijden richting Gouda.

   

  Met sportieve groet,

  Stephan van Eijk