• Project Kaasmeisje: Gouds Langlauf-icoon nadert voltooiing

  5 feb 2022
 • We zijn nog steeds hard aan het werk om het beeld af te maken. Inmiddels is de basis voorzien van een mattenstructuur en zijn de logo’s van onze activiteiten op de sokkel gezet. Onze Kaasboerin heeft één ski, verder staat ze stevig op haar voeten. Het verhaal op het beeld begint met langlaufers op de langlaufbaan en het eindigt met langlaufen in een berglandschap. En zo is er nog veel meer dat we hebben proberen uit te beelden.

  Bij de start van Gouda 750 jaar zal het beeld samen met 49 andere beelden op de Markt worden geplaatst, daarna komt het in de buurt van de Langlaufvereniging te staan. Een fiets- en wandelroute langs alle beelden zal naar verwachting veel mensen naar het Tobbepad trekken.

   

   

  Gouda viert in 2022 het 750-jarig bestaan. Onderdeel van die viering is een project waarbij 50 betonnen kopieën van het Kaasmeisje (een beeld van Ineke van Dijk op de Nieuwe Markt) worden beschilderd. Kunstenaars en groepen Gouwenaars zijn uitgenodigd een beeld te beschilderen. Langlaufvereniging Gouda heeft met de organisatoren (Cultuurhuis Garenspinnerij) afgesproken een beeld te beschilderen.

   

  Direct daarna is een projectgroep vanuit de leden gevormd om ideeën te verzamelen: Wat willen we uitbeelden en hoe gaan we het schilderwerk aanpakken. Daarbij zijn we begeleid door kunstenaar Suus van Tienhoven. Op 17 november zijn de eerste penseelstreken gezet; de komende tijd tot 31 december gaan we hard aan de slag om de Langlauf-icoon gereed te maken. De presentatie van de beelden vindt plaats bij de start van Gouda 750 jaar op de Markt in Gouda. Daarna worden de beelden verspreid in de stad neergezet. Wij hebben als doel duidelijk te maken dat Gouda niet alleen een stad is van stroopwafels, pijpen en aardewerk, kaarsen, kaas    ….. maar ook van langlaufen!

   

  De projectgroep bestaat uit Petra Moret, Riekje de Vries, Paul Huurdeman, Bea Marsman, Marie José Steenwinkel, Norbert Sedee, Stephan van Eijk en Martien de Vries.