• Leuk hoor, dat skaten! - deel 2

  19 jan 2023
 • En daar zitten we dan, half januari, in de sneeuw. We hebben geluk, want hier in Sankt Ulrich am Pillersee is het helemaal wit, en we kunnen hier toch een aardig circuitje langlaufen; hetzelfde geldt voor Hochfilzen hier een kwartiertje vandaan.

   

  En als afwisseling gaan we een dagje skaten, zoals Yvonne ons opgedragen heeft aan het einde van haar skateclinic. De basics kennen we, nu zelf oefenen! Nou, dat valt nog niet mee hoor!

   

  Skateski’s gehuurd in Hochfilzen en daar is een mooi oefenstukje, beetje dalend. Er is gelukkig verse sneeuw gevallen.

  Eerst maar eens de 2 op 1 pas doen, been naar rechts laten glijden met gelijktijdige stokinzet. De ski’s gaan als een warm mes door de boter, je krijgt meteen vaart al is het maar een heel lichte daling. Iets te veel, dus in de ploeg. Dan maar de pas zetten zonder al teveel stokinzet, dat gaat al beter! Zo kan je beter op je techniek letten.

  En dan weer omdraaien en het glooiinkje omhoog, dat is lastiger, en natuurlijk ook zwaarder, maar zo kan je wel de volledige techniek goed oefenen. In een scherpe hoek glijden, goed zijwaarts afzetten en gewicht erop, en weer naar het andere been. De ski glijdt best wel weg. Maar we komen weer terug bovenaan het oefenstukje.

  Na een uurtje zo oefenen hebben we wel een Kaiserschmarren met een grosse Apfelschorle verdiend!

   

  Na de pauze gaan we voor een echt rondje. Eerst een flink stuk licht afdalen, dat gaat snel al best snel hoor, de wind door je haren, de sensatie alsof je over de sneeuw zweeft. Daarna wat wisselend vlak, stijgen en dalen. Goed om ook de klimpas te oefenen. Na een tijdje wordt het wel zwaar en gaat de techniek een beetje verloren. Het is mooi geweest, onze eerste ervaring met skaten in de sneeuw zit er op.

  En die smaakt zeker naar meer! We hebben straks nog een tweede week op een andere locatie en dan gaan we zeker nog een keer een dagje skaten. Maar we gaan nu zeker ook de skatecursus doen op de baan, we hebben nu een beetje het idee wat goed gaat en wat beter moet.

   

  Wat ons nog opviel was dat bij slechte sneeuwcondities de skaters eerder uit de voeten kunnen dan de klassiekers. Er is kennelijk een kleinere sneeuwlaag nodig. En daar waren we wel een beetje jaloers op! Dus nog een extra motivatie om verder te gaan met skaten, voor als er weer eens een slechte winter komt.