• De Marcialonga 2019: een verslag van mijn eerste langlaufmarathon, door Ron Breukel

    31 jan 2019
  • Aangestoken door een oproep van een aantal leden van RW Rottemeren had ik besloten om me bij hen aan te sluiten en op 27 januari aan de Marcialonga mee te doen. Een marathon van 70 km in de Dolemieten, door 12 stadjes en dorpjes. Eerst 18 km omhoog, dan weer dalend terug naar de startplaats Moena en dan op voor de tweede helft. Het eerste deel viel mee, vooral omdat we daar twee dagen geoefend hebben. En we hadden ook al op de heenreis in Reutte, Oostenrijk een 17 km onder de latten weggelopen, goed om aan de hoogte te wennen.

    In het tweede deel kom je als beginnend marathonlanglaufer redelijk alleen te lopen. Na half twee heb ik niet meer op m'n horloge gekeken en me op andere 70 km deelnemers gericht. Ik hoopte op die manier binnen de tijd te finishen. Bij de 45 km bleek m'n chip uitgevallen te zijn en dachten het thuisfront en de andere leden van "The Dutch National Team" dat ik gestopt was. Op mijn eigen tempo, af en toe vallend en weer opstaand, hoor ik bij de een na laatste drinkpost de speaker roepen. Iets van nog 10 minuten. Nog steeds aan de goede kant van de limiettijd dacht ik. De avond is al gevallen en met de verlichting van een kaars om de honderd meter zijn de loipen, als ze er nog zijn, niet heel duidelijk meer. Nog even door een donkere tunnel, en nog een met scherpe bocht, bukkend er door en dan nog een zwaar stuk. Zo'n 2,5 km voor de finish begint het zwaarste deel, een klim van bijna 300 meter in papsneeuw, naar Cavalese. Regelmatig kom ik een langlaufer met de ski's op de schouders tegen. Maar als je dan in de bewoonde wereld komt, met Italianen die je nog even luidruchtig aanmoedigen dan wordt het steeds makkelijker. En als de speaker dan roept ´Ron Brookel Nederland´ ben ik binnen, na 9.22,33 uur op de latten. En dan even later met een vette medaille.

    Of deze marathon de enige blijft zal de toekomst uitwijzen, een leuke ervaring was het zeker. Vooral ook door de medereizigers die je op "winnaar" foto ziet. Vlnr zie je Michiel (RW), Cor (RW), Michel (RW), Ron (LLV Gouda) en Tonya (RW). Tonya heeft een extra medaille omdat ze finisher is van 10 verschillende worldloppets: een "master".