• Marcoline Leen zwom mee met Maarten van der Weijden

  10 jun 2019
 • Ons lid Marcoline Leen heeft samen met een aantal andere zwemmers, 2 km meegezwommen met de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Toen Maarten in Stavoren aankwam sloot Marcoline Leen aan. Ze hoopte met deze actie 1000 euro bijeen te verzamelen. Dat is royaal gelukt! Ze heeft bijna 1150 euro binnengehaald.

   

  Hieronder een artikel van Marcoline over haar deelname:

   

  Ik weet niet meer waar ik was toen ik hoorde dat Maarten van der Weijden nogmaals de Friese Elfstedentocht zou zwemmen, maar ik wist wel meteen dat hij het deze keer zou gaan halen. En ik zou erbij zijn.

   

  De knaap was lang beducht,

  Voor het baasje, dat gelijk een vogel door de lucht

  Kon vliegen over het ijs. 't Is Pier die ellef Steden

  Van Friesland, op één dag, heeft in het rond gereden.

   

  Omdat ik best een aardige zwemmer ben, wilde ik me voor de 11 x 2 kilometer aanmelden. Bij iedere doorkomst in één van de elf steden zou een groep van 111 zwemmers zich bij Maarten voegen om samen 2000 meter van het traject af te leggen. Visioenen van een gehuurde camper met stapels natte neopreen zwempakken deden mij me echter realiseren dat dat logistiek niet haalbaar is als je solo bent. Dan maar alleen de 2000 meter in Stavoren.

  Het werven van sponsoren vind ik een ding apart. Los van het feit dat het geronsel me tegenstaat, viel de 11-stedenzwemtocht samen met allerlei andere sponsoracties en een flink aantal sporters in mijn netwerk verzamelde geld voor een goed doel. Daarom wilde ik niet speciaal voor de euro's gaan, maar expliciet voor de aandacht voor het evenement.

  Begin juni startte mijn Facebook-actie '2K tegen Kanker’ en deelde ik persoonlijk visitekaartjes uit aan vrienden en collega’s. Binnen twee weken verzamelde ik 135 volgers en onverwacht druppelden toch de eerste donaties binnen. Zelfs van mensen die ik helemaal niet persoonlijk ken.

  Naarmate de 11-stedenzwemtocht naderde, werden de dagen langer, het water warmer en de weersvoorspellingen beter. Maarten had geen mooier weekend kunnen kiezen.

  Op zaterdag ben ik vroeg op pad gegaan om geen moment van het evenement in Stavoren te missen. In de deelnemersinformatie stond uitgebreid uitgewerkt wat ons allemaal te wachten stond. Prima voor elkaar, want de parkeergelegenheid was overweldigend en de aandacht voor de deelnemers en toeschouwers bijzonder warm. Iedere zwemmer kreeg een badmuts met uniek nummer, een zwemboei, een bandje voor het evenemententerrein en toegang tot kleedkamers met lockers. 

  Na een korte wandeling onder begeleiding van leden van de organisatie liepen 400 zwemmers en een aantal buddy’s naar de 14 startvakken, waar we de doorkomst van Maarten afwachtten. Het ging allemaal sneller dan verwacht en Maarten arriveerde een uur voor op schema in de jachthaven in het Johan Friso Kanaal.

  Na het ontvangen van cheque met bijna €400.000 vervolgde Maarten in gezelschap van de meezwemmers zijn barre tocht naar Leeuwarden.

  Het water was dankzij het openzetten van de IJsselmeer-sluizen lekker fris en langs de kant van het kanaal stonden duizenden mensen ons aan te moedigden. Binnen enkele minuten vormde zich een lang lint van zwemmers en na een klein uurtje bereikten de meesten het evenemententerrein. Maarten was toen al ver op weg naar Hindeloopen.

   En wat een gebeurtenis is er van gemaakt. De rest van mijn dag en weekend heeft in het teken gestaan van de 11Stedenzwemtocht. Op Facebook, op Omrop Fryslân, op NOS.nl en op de landelijke TV. Overal was het één groot feest. Ik denk dat Serious Request dik overtroffen is.

  Uiteindelijk heeft mijn zwemtocht € 1148 bijgedragen aan de gehele opbrengt. Op het moment van dit schrijven staat de teller op ruim 6,1 miljoen Euro, waarvan iedere cent ten goede komt aan de projecten die de Maarten van der Weijden Foundation vooraf heeft geselecteerd. Mijn opbrengst wordt besteed aan onderzoek naar de gevolgen van een succesvolle behandeling van (darm)kanker.

  Ik verwacht niet dat Maarten van der Weijden zelf nogmaals de 200 kilometers van de Tocht der Tochten zal zwemmen, maar ik denk wel dat er met zijn actie een nieuw duurzaam evenement is ontstaan. En wat er ook komt, volgend jaar ben ik er zeker weer bij!

  Marcoline