• Over de Vereniging

 • Vereniging 4
 • De vereniging - wat ons bindt, de activiteiten!

  Langlaufvereniging Gouda is een actieve club met ruim 350 leden die al 35 jaar bestaat. Wat ons bindt is het langlaufen en ook het sportief bezig zijn in de buitenlucht. De kunststof langlaufbaan en het daarbij gelegen clubhuis ‘de Skihut’ vormen de uitvalsbasis.

  In de wintermaanden, van oktober tot maart, staat het langlaufen op de baan centraal; in de zomermaanden, van maart tot oktober gaan de leden gezamenlijk rolskiën, nordicwalken, mountainbiken en fietsen. Het gehele jaar door is er op maandagavond conditietraining je kan kiezen voor nordic walking, nordic sports en hardlopen. Tevens worden regelmatig nordicwalkingtochten georganiseerd.

   

  De langlaufvereniging biedt onderdak aan zowel recreatieve sporters als wedstrijdsporters. Het merendeel van de leden neemt deel aan de activiteiten om de conditie op peil te houden en lekker recreatief bezig te zijn in de buitenlucht. Een kleiner deel neemt actief deel aan langlaufwedstrijden en traint het gehele jaar om daarbij een zo goed mogelijke prestatie te kunnen behalen.

 • Historie - ontstaansgeschiedenis

  Langlaufverening Gouda is opgericht in 1984 door een groep enthousiaste langlaufers samen met de toenmalige wethouder sport van de gemeente Gouda. Hij vond dat de ligweide, van het destijds nieuwe zwembad ‘de Tobbe’, ook in de winter gebruikt zou moeten worden en hij vond langlaufen een mooie uitbreiding van het sportaanbod in Gouda. Het aantal leden steeg in de jaren daarna gestaag tot rond de 500 en de baan werd beetje bij beetje uitgebreid met steeds nieuwe matten. De baan bestond uit een grote heuvel en een aantal kleine heuvels en een mooie rondgang rond het buiten-zwembad. Bij de baan een eigen clubhuis met kleine kleedkamer.

   

  Eerst kon op de baan alleen de klassieke langlauftechniek beoefend worden. Later zijn speciale matten aangeschaft zodat ook het beoefenen van de skatingtechniek mogelijk werd. In 2008 zijn lasergeweren aangeschaft zodat ook aan biatlon, een combinatie van schieten en langlaufen, gedaan kon worden. Een aantal jeugdleden is hier zo enthousiast voor geworden dat ze ook zijn gaan deelnemen aan internationale biatlon-wedstrijden en -kampioenschappen.

   

  In 2011 moest de Langlaufvereniging tijdelijk verhuizen naar een ander terrein omdat er toen (opnieuw) een nieuw zwembad gebouwd ging worden op (deels) de ligweide van het oude zwembad. Tegenover het terrein werd een natuurspeelterrein ingericht naar de wensen van de langlaufvereniging met heuvels en voldoende ruimte voor de loipes, en een tijdelijk clubhuis.

   

  Ondertussen werd hard gewerkt om een nieuw, permanent terrein in te richten op de ligweide van het nieuwe zwembad en daarbij een nieuw clubhuis te bouwen. Op 1 oktober 2012 is de eerste paal voor het nieuwe clubhuis geslagen en na maanden hard werken door heel veel vrijwilligers werd in maart 2013 ‘de Skihut’  in gebruik genomen. Op 5 oktober 2013 is de huidige baan en het clubhuis officieel geopend door de toenmalige wethouder sport van de gemeente Gouda. Na 28 jaar was er een nieuw terrein met meer en hogere heuvels en dus nog meer mogelijkheden!

   

  Inmiddels heeft het terrein zijn vaste vorm gekregen, al wordt elk jaar wel weer een kleine aanpassing gedaan om steeds nieuwe uitdagingen te bieden. De vereniging en de trainers proberen steeds de nieuwe ontwikkelingen in de langlaufsport te volgen en deze in te passen binnen de vereniging. Zo zijn enkele jaren geleden cross skates aangeschaft om ook off-road te kunnen rolskiën en in het seizoen 2016-2017 zijn de trainers video-analyse gaan gebruiken voor het verbeteren van de techniek.

   

  Zie ook bijgaand lustrumboekje uit 2019 over 35 jaar Langlaufvereniging Gouda.