• Over rolskiën

 • rolskien-4-fvv.jpg
 • Rolskiën

  Rolskiën is een alternatieve trainingsvorm voor het langlaufen. Bij de langlaufvereniging rolskiën we in de zomer (skaten). In de winter doen we rolski klassiek en skate. Houd je van de natuur en ben je graag buiten, dan is rolskiën een sport voor jou!

  Hoe beter de techniek, hoe efficiënter de beweging, hoe gemakkelijker het afleggen van (relatief) grotere afstanden zal gaan. Maar laat vooral het plezier in het bewegen voorop staan!

  Het dragen van een helm stellen wij verplicht; beschermende kleding wordt verder zeer aanbevolen (knie- en elleboogbeschermers).

 • Skatetechniek

  Bij de skatetechniek zet je zijwaarts af, net als bij schaatsen. De rolski's die je gebruikt kunnen snelle of langzame wielen hebben. Zo kun je of je conditie extra trainen of juist aan snelheid wennen. Met je stokken kan je de beenafzet ondersteunen.

  Bekijk het introductiefilmpje rolskien met de skatetechniek.

 • Klassieke techniek

  De rolski's voor de klassieke techniek hebben blokkering in het achterwiel. Zo kan je een achterwaartse afzet maken zonder dat je wegglijdt.  Belangrijk is dat je het juiste afzetmoment weet te vinden om zoveel mogelijk de klassieke techniek te benaderen. Lukt dit goed, dan kan je in de sneeuw ook gelijk goed uit de voeten!

  Op rolski's kan je langere afstanden achter elkaar doen. Zo krijgen je benen de specifieke langlaufbeweging te pakken en kan je het ook in de sneeuw enkele uren volhouden!

  Bekijk het techniekfilmpje rolski klassiek/diagonaalpas.

 • Cross skating techniek

  Cross skates/Skikes lijken op rolski’s, maar dan met luchtbandjes en met remmen. Net als bij rolskiën gebruik je stokken. 
  Door de rem en de luchtbanden zijn de skikes een stuk laagdrempeliger dan rolski’s. Je staat stabiel, hebt een lagere snelheid en kunt remmen. Door de luchtbanden heb je bovendien prima grip op een nat wegdek. Daarnaast kun je ermee op onverharde ondergrond skaten. Zo is cross skating het hele jaar te beoefenen. Het is een goede benadering van de langlauf-skatingtechniek. Wel moet je er even aan wennen dat de hak vast zit aan de skike en niet loskomt zoals bij het skaten. Daarnaast is het tempo anders.

  Bekijk het filmpje over cross skates. 

 • Tijdens de open dagen kun je kennismaken met rolskiën en cross skating. Ook kunnen we op aanvraag een kennismakingsles voor groepen organiseren.

  Proefles

 • Cursus

  Langlaufvereniging Gouda geeft lessen aan de beginnende en de gevorderde rolskiër. Gediplomeerde instructeurs geven les in de diagonaal- en skatepas. En na een serie van 3 lessen van 1,5 uur kan je diverse technieken toepassen en kan je zonder probleem en met veel plezier een tocht maken of deel nemen aan georganiseerde tochten of wedstrijden.

   

  Data rolskicursus
  Bij voldoende belangstelling kunnen we een rolskicursus skate of klassiek organiseren in de periode oktober-november. Bijvoorbeeld op zaterdag van 10.00-11.30 uur. Je kunt dit bij Inschrijven aanvragen of mail naar cursus@langlauf.nl.

   

  Rolskicursus skate/free style
  Na het winterseizoen wordt bij voldoende belangstelling een rolskicursus voor beginners gegeven, in april/mei. De cursus bestaat uit drie lessen van 1,5 uur, waarin de nadruk ligt op de skatetechniek. Naast de diverse schaatspassen worden uiteraard verschillende remtechnieken behandeld. Ook bochten en afdalen komen aan bod. Na deze lessen ben je in staat kleine tochtjes te maken.
  Cross skating is vaak een onderdeel van de skatecursus, maar kan ook als aparte cursus worden gegeven.

   

  Rolskicursus klassiek/diagonaalpas
  Naast de skatetechniek kan op rolski’s ook de klassieke techniek beoefend worden. Ook dit kun je leren bij Langlaufvereniging Gouda. Bij voldoende belangstelling bieden we een cursus klassieke techniek aan in het najaar en in het voorjaar, april/mei. Klassiek rollen wordt minder beoefend als zelfstandige zomersport, maar meer gezien als een voorbereiding op/training voor het winterseizoen.

   

   

  Inhoud van de (cross)skatelessen:
  Een cursus bestaat uit drie lessen. In deze lessen worden als basis de volgende technieken aangeleerd: 

  • Dubbelstokken
  • Remmen
  • Schaatsen zonder stokken
  • Vervolgens worden de verschillende schaatspassen behandeld:
  • Eén op twee-schaatspas
  • Klimpas
  • Eén op éen schaatspas
  • Ladystep
  • Schaatsbocht / stapbocht

  Na de cursus ben je in staat korte tochtjes te rollen op zowel verhard als onverhard terrein.
  Na de cursus kun je instromen in de woensdagavondgroep die wekelijks rolskitochten in de omgeving van Gouda maakt.

 • Wie het rolskiën eenmaal goed beheerst, die wil er ook op uit. Wij organiseren van april tot september op de woensdagavond recreatieve tochten in de omgeving van Gouda. Eventueel wordt er gesplitst naar niveau. 

  Het hele jaar door kan je bij ons trainen op rolski/cross skates.
  In de zomer op woensdagavond. Dan maken we tochten vanuit verschillende locaties.
  Op zaterdagmiddag rolskiën we als onderdeel van de marathontraining.

  Heb je belangstelling om aan rolski- of marathontrainingen mee te doen mail dan naar het secretariaat

  Training

 • Materiaalhuur

  De vereniging heeft voor beginners en gevorderden (tegen vergoeding) materiaal ter beschikking, voor maximaal één seizoen. Gezien het beperkte aantal beschikbare rolski-sets waarderen wij het als gevorderden hun eigen materiaal aanschaffen.