• Reisverslagen 2017/2018

 • De Sgambeda: 8 leden deden de eerste marathon van het seizoen in échte sneeuw

  Op zaterdag 2 december werd de eerste langlaufmarathon van het seizoen gehouden: de Sgambeda, in Livigno, Italië. Van onze vereniging deden mee: Edwin Valentijn, Albert Cool, Gerda en Erwin van den Berg, Anja Verdiesen, Elisabeth van der Steeg en Cor en Do Witteman. Het was een prachtige marathon, die startte bij een temperatuur van min 14 graden! Maar het mooie was dat er genoeg sneeuw was gevallen in het gebied om het hele traject te sporen. Er hoefden slechts enkele stukjes van het traject twee maal afgelegd te worden om tot een afstand van 35 km te komen.

   

  Wennen aan de sneeuw
  De week voorafgaand aan de marathon werd er onder leiding van de instructeurs van Vasa Sport hard geoefend. Dat was wel nodig, want na 8 maanden zonder sneeuw waren de techniek en vaardigheid wat roestig geworden. Aan het eind van de week kon iedereen met vaart de uitdagende afdalingen maken (er werden snelheden van dik 50 km/uur gemeten!) Jammer dat Gerda geblesseerd uitviel. Alle anderen haalden de finish in een tijd tussen 2.28 en 3.09 uur. Een mooie start van het langlaufseizoen!

 • Veel sneeuw bij de verenigingsreis

  Over de hoeveelheid sneeuw konden we niet klagen. Er lag ontzettend veel in St Ulrich am Pillersee. Dat was wel wat anders dan vorig jaar in de Dolomieten. Het hotel lag dicht bij het begin van de loipe, dus de diverse groepjes konden gelijk starten met langlaufen. Ook was het aantrekkelijk voor een aantal om dicht bij Strasserwirt te langlaufen zodat af en toe gepauzeerd kon worden met een lekker kopje koffie met iets erbij.

   

  Het was een leuke week. Het hotel was goed, met zowel een ontbijtbuffet als een dinerbuffet, dus je kon eten zoveel als je wilde. Jammer genoeg is Maarten Scharroo zodanig gevallen dat hij naar de dokter moest. Met een hechting in zijn hand heeft hij de laatste dagen iets kalmer aan moeten doen.

   

  Hierbij het verslag dat Klaas Leegwater van de verenigingsreis heeft gemaakt.

 • NK/Rennsteig: barre tocht met succes voor Tosca en Nicole de Wit, Anja Verdiesen en Stephan van Eijk

  Er deden maar liefst 12 leden mee aan het NK-langlauf marathon tijdens de Rennsteig op 11 februari. Zij kregen een barre tocht te verduren maar kwamen allemaal aan de eindstreep! Tosca de Wit werd 2e, Nicole de Wit werd 3e. Anja Verdiesen en Stephan van Eijk mochten met hun 5e plaats een oorkonde in ontvangst nemen.

   

  De tocht startte ’s morgens om 10.00 uur bij ijzige wind en sneeuwbuien. De gevoelstemperatuur was daardoor -15 graden. Hierdoor waren de omstandigheden zwaar en kan je gerust spreken van een heroïsche tocht.

  Albert Cool, Edwin Valentijn, Michel den Dijker, Cor Witteman en Arnold Varik, Yvonne Bontekoning, Carin Aalbers en Do Witteman volbrachten deze uitdagende tocht. Niet alleen de weersomstandigheden waren zwaar, ook het parcours zelf kende diverse uitdagingen: scherpe bochten na een flinke afdalingen en pittige klimmen. In totaal 550 hoogtemeters!

   

  Fred de Jong deed mee aan de 15 km. Ook hij kan terugkijken op een geslaagde tocht.

   

  Skaten
  Stephan, Albert, Do, Carin en Yvonne deden op zaterdag ook nog mee aan de 15 km skate. Yvonne en Albert kregen de 2e prijs, en Do de 1e prijs in hun leeftijdsklasse overhandigd.

   

  Het wedstrijdverslag is te lezen op de site van de NSkiV. 

   

 • Prachtige natuur en mooie sneeuw: ideale omstandigheden voor de Birkebeiner

  14 leden zijn op avontuur gegaan naar Noorwegen voor een gezellige langlaufvakantie. 

   

  En om in de omgeving van Lillehammer te langlaufen en/of te trainen voor de Birkebeiner. Dat is een tocht over 54 km, met ruim 1000 hoogtemeters. Deze tocht gaat van Rena naar Lillehammer. Hiervoor moesten ze eerst twee uur in de auto rijden naar Rena. 8 leden startten op vrijdag 9 maart om 9.15 uur in een temperatuur van -20. Wel met een stralende zon. Zij deden de Fredagsbirken, de recreantenversie van de Birkebeiner: minder druk, 1100 deelnemers die om de vijf minuten van start gingen.

   

  Rugzak
  Opdracht is om tijdens deze tocht een rugzak van minimaal 3,5 kilo te dragen. Dit staat symbool voor het koningskind dat van Rena naar Lillehammer gedragen werd en zo kon worden gered. Petra de Bruin overbrugde de afstand het snelst: 5 uur 43 minuten. Maurice Kruk, Niek de Koning, Cor en Do Witteman, Yvonne Bontekoning, Carin Aalbers, Marie-José Steenwinkel, Norbert Sedee en Wencke Kazemier slaagden er ook in de finish te bereiken!

   

  Wedstrijd
  Op zaterdag 10 maart was de wedstrijd. Hiervoor kwamen Stephan van Eijk en Elisabeth van der Steeg aan de start. Zij bereikten met hindernissen (autopech) Rena en startten achterin het veld van 8000 deelnemers. Stephan werd onderweg aangemoedigd door zijn clubgenoten en kwam in de fantastische tijd van 4 uur 11 minuten over de finish. Ook Elisabeth finishte.

  Prachtige tochten
  Na de wedstrijddagen waren er nog enkele dagen voor een paar mooie tochten. Kou en wind werden getrotseerd maar dat was het allemaal waard. Iedereen genoot van de prachtige omgeving en de supersneeuw.