• Roy de Jong schiet en sprint zich een weg naar Zuid-Korea

  24 jul 2018
 • Wedstrijd op 12 september.

  Lees hier het verhaal over ons lid Roy de Jong, die naar het WK Target Sprint in Zuid-Korea gaat.

  Dat hij een mail van de KNSA kreeg, was niet verrassend, die krijgt hij wel vaker. Maar de inhoud van de mail die hij op 16 juli ontving, moest hij een paar keer lezen voordat het volledig door drong. Het stond er echt: Roy wordt uitgezonden naar de WK Target Sprint in Zuid-Korea. En nee, het is geen schande als je nog nooit van Target Sprint hebt gehoord, want de sport bestaat pas 4 jaar. In het kort: het is afgeleid van de zomer-biatlon en bestaat uit twee onderdelen: 3 x 400 m sprint, afgewisseld met 2 x vijf targets schieten.

   

  De uitnodiging van de KNSA kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Roy is van jongs af aan een enthousiaste langlaufer bij Langlaufvereniging Gouda en biatleet bij RW Rottermeren geweest en heeft zich sinds een paar jaar toegelegd op de target sprint. Een paar weken voor de verrassingsmail had hij nog meegedaan aan de Open NK Target Sprint in Arnhem, en gewonnen. Maar de WK kwalificatie-lat van 4 minuten en 40 seconden lag heel hoog. Roy en andere deelnemers slaagden er niet in om de norm te halen. Ondanks dat werd er toch besloten vanuit het bondsbureau 2 atleten naar Korea te sturen. Na afwegingen op basis van ervaring van een sporter in het binnenland en buitenland en behaalde resultaten werden Joost van Oers en Roy de Jong uitgenodigd om naar Korea te gaan.

   

  Toen dus die mail kwam, kon Roy niet meteen geloven dat hij op 12 september de eer van Nederland zal verdedigen in Korea.

  Verrassing of niet: Roy krijgt het niet cadeau. Het is hard werken deze laatste weken tot aan de WK. Het trainingsschema is fors opgevoerd. Twee keer per week staat hij op de schietbaan bij RW Rottemeren, de rest van zijn week is gevuld met looptraining. Om zijn lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen bij dit intensieve schema, heeft hij zijn voedingspatroon aangepast met een eiwit- en koolhydraatrijk dieet op advies van een diëtiste. Ook wordt er rekening gehouden met het tijdsverschil tussen Nederland en Changwon (Zuid-Korea) dit bedraagt 7 uur. Roy zal in de week van 27 augustus beginnen met zijn slaapritme aan te passen zodat hij bij aankomst minder last zal hebben van een jetlag.

   

  Op 6 september zal Roy vertrekken vanaf Schiphol waar hem een vlucht van 11 uur wacht die hem naar Seoel zal brengen. Vanaf daar moet hij nog een uurtje in een vliegtuig naar Busan waar Roy, Joost en hun trainer Gerit worden opgehaald met de bus om hen naar het schietcomplex te brengen van Changwon. Op 11 september is er een PET (training) en op 12 september zal Roy zijn uiterste best doen tijdens zijn wedstrijd en de strijd aangaan met zijn tegenstanders. Op donderdag 13 september zal Roy weer terug zijn op Nederlands grond gebied met misschien wel de WK titel op zak.