• Trainen voor de Vasaloppet of langlaufmarathon

  14 sep 2022
 • Je hebt je ingeschreven voor de Vasaloppet of het Öppet Spår: een prachtige langlaufmarathon. 90 km lang en vol listige punten: een berg die je op moet met nog zo’n 15.000 andere langlaufers; lange vlakke stukken waarop je goed vooruit moet komen; afdalingen waarbij je slalommend om gevallen langlaufers heen gaat. De finish waar je uiteindelijk misschien wel in het donker arriveert. Kortom: hoe ga je dit tot een goed eind brengen?

   

  Trek er minimaal een half jaar voor uit!

  Belangrijk is dat je in korte tijd de langlauftechniek leert. Langlaufen is een technische sport. Beheers je de techniek niet goed, dan ga je niet snel  genoeg om de finish op tijd te bereiken. Je kunt dit traject in één seizoen doen als je een sporter bent die al 4-5 uur in de week traint. Zo niet, dan raden we je aan er twee seizoenen voor uit te trekken.

   

  Je traject:

  -      Clinics van twee uur om de basisvaardigheden te leren
  of cursussen van vijf lessen; start in oktober

  -      Duurtrainingen op de baan, woensdagavond vanaf november

  -      Special dubbelstokken in december

  -      Clinic of cursus rolskiën klassiek (september/oktober)

  -      Marathontrainingen op zaterdagmiddag (veel rolskiën)

  -      Zelf een of twee keer een weekend naar de sneeuw

  -      Meedoen aan een marathon om te ervaren hoe zo’n evenement gaat; eventueel klasseren voor een goed startvak.

  Trainen voor de Vasaloppet vergt veel trainingsarbeid en specifieke langlauftraining op ski’s. Je zult van oktober tot eind februari heel wat uren op de langlaufbaan doorbrengen. Daarnaast is rolskiën een must. Zonder deze specifieke duurtrainingen wordt het extra uitdagend om de finish te halen. Realiseer je dat jouw eerste Vasaloppet tussen de 9 en 12 uur gaat duren!

   

  Onze toegevoegde waarde
  Wij hebben ervaring in het begeleiden van sporters tijdens dit traject. Ook heeft een aantal trainers deelgenomen aan de Vasaloppet en andere marathons. Wij bereiden je voor op de grote dag: wat staat je te wachten, advies over eten, kleding en materiaal.

   

  Meer faciliteiten voor leden

  Word je direct aan het begin van het seizoen lid dan kan je meedoen aan de trainingen die wij alleen voor onze leden organiseren. Daarnaast kun je bij aanschaf van een baanabonnement zo vaak komen trainen als je wilt tijdens de openingstijden. Bedenk dat les alleen niet genoeg is! Je moet juist in snelheid de benodigde vaardigheden oefenen: afdalen, remmen, uit de loipe stappen, goed omhoog lopen. Daarom: heel veel trainen!

   

  Schrijf je nu in voor de cursussen die in oktober starten. Mocht je voor die tijd nog willen leren rolskiën, mail dan naar cursus@langlauf.nl en vraag naar de mogelijkheden.

  https://www.langlauf.nl/tarieven/

  https://www.langlauf.nl/lidmaatschap/#

  https://www.langlauf.nl/aanmelden-lid/