• Veelgestelde vragen seizoen 2023/2024

  Wat is het adres? 

  Langlaufvereniging Gouda 

  De Skihut 

  Tobbepad 4, 2803 WH Gouda (Groenhovenpark) 

  Telefoon: 06 8342 1573 (tijdens openingsuren) 

  E-mail: secretaris@langlauf.nl; voor lessen: cursus@langlauf.nl 

  https://www.langlauf.nl/tijden-route-contact/

   

  Wat zijn de openingstijden voor langlaufen? 
  van 1 oktober tot 18 februari:

  Woensdagavond van 19.00-21.00 uur
  Donderdagmiddag van 13.30-15.30 uur
  Donderdagavond van 19.00-21.00 uur (alleen tijdens cursusseries)
  Zaterdag en zondag van 9.00-15.30 uur
     
  Baantoegang: tot één uur voor sluitingstijd

   

  Kan ik een keer uitproberen of langlaufen iets voor mij is?
  We organiseren 3 maal per jaar een open dag, dan kan je een proefles van 45 minuten volgen. De les is echt bedoeld om te ervaren of langlaufen iets voor je is, hoe de baan aanvoelt en om te zien wat wij je te bieden hebben. Of om te bepalen wat je niveau is als je al eerder gelanglauft hebt. 
   

  Wanneer zijn de open dagen/proeflessen?  Hoe kan ik mij aanmelden en wat kost het?

  Zondag 1 oktober

  Zondag 29 oktober

  Zondag 10 december

  Tijden: van 12.00 tot 14.30 uur (laatste startmogelijkheid) 

   

  Een proefles van 45 minuten kost € 10 per volwassene per les, € 5 voor jeugd van 8 tot 18 jaar. 50% korting voor bestaande leden.
  Je krijgt ski's, stokken en schoenen, of rolskimateriaal inclusief bescherming.

  Naast langlaufen kan je ook kennismaken met onze andere noordse sporten: rolskiën en nordic walking.
  We vragen je wel je aan te melden voor een proefles:
   https://www.langlauf.nl/inschrijven-open-dag/

    

  Wat kost een cursus/clinic? 
  Cursus langlaufen: 5 lessen van een uur, inclusief gebruik ski's, stokken en schoenen: € 110,00
  Clinic langlaufen: 1 les van 2 uur, inclusief materiaal: € 47,50 

  Zie voor de overige tarieven: https://www.langlauf.nl/tarieven/ 

   

  Kan ik lid worden? 
  Voor onze leden gelden andere tarieven. Je betaalt contributie en kunt een baanabonnement aanschaffen. Daarmee krijg je korting op cursussen en clinics. Als je na één cursus denkt: Langlaufen is wat voor mij, wordt het aantrekkelijk om lid te worden. Je kunt dan ook deelnemen aan trainingen. 

  Als lid heb je geen verplichtingen, maar we hopen natuurlijk wel dat je een handje meehelpt bij het opruimen en leggen van de baan, wat elk jaar een hele klus is! Ook ben je welkom om gastheer/-vrouw te worden of mee te helpen met het klusteam of de schoonmaakploeg, of jouw specifieke kwaliteiten op een ander vlak in te zetten. Je bent welkom! 

   

  Wanneer zijn de cursussen? 
  Een cursus bestaat uit vijf lessen van een uur in vijf opeenvolgende weken, steeds op dezelfde dag en tijd. Op zaterdag, zondag, woensdagavond of donderdagavond.

  serie 1: start za/zo/wo/do 7/8/11/12 oktober

  serie 2: start za/zo/wo/do 11/12/15/16 november

  serie 3: start za/zo/wo/do 6/7/10/11 januari 

   

  Mag ik mijn eigen materiaal gebruiken? 

  Het gebruik van materiaal is inbegrepen in onze prijzen. Ski's hebben erg te lijden van de borstelbaan. Daarom willen we dat alleen ons eigen materiaal wordt gebruikt. Je kunt eventueel je eigen schoenen of stokken gebruiken, maar bedenk dat ook die harder slijten. We geven geen reductie bij gebruik van eigen schoenen of stokken. 

   

  Krijg ik korting als ik mijn eigen materiaal gebruik? 
  Nee voor cursussen en clinics op de langlaufbaan. Wij raden het gebruik van eigen materiaal op de borstelbaan af, daarom zijn al onze prijzen inclusief gebruik van materiaal. 

  Ja voor cursussen en clinics rolskiën. Zie de tarievenlijst. https://www.langlauf.nl/tarieven/  

   

  Ik heb al een paar keer gelanglauft. Op welk niveau kan ik beginnen? 
  Bij veel ervaring in de sneeuw en bij een redelijke conditie is de B-cursus mogelijk. Soms blijkt dan toch de A-cursus beter (dan hebben we het over de A van afleren van foute technieken). Ook speelt mee dat langlaufen op de borstelbaan in het begin wel wennen is, vooral bij het afdalen en remmen.

  Tijdens een open dag kunnen we je adviseren over het instroomniveau. 

   

  Waarom is langlaufen op de borstelbaan anders dan in de sneeuw?
  Een borstelbaan is minder glad dan sneeuw, die soms ijzig is. Je hebt meer weerstand, ook bij het afdalen. Hierdoor ga je niet zo snel omlaag en kan je het remmen goed oefenen op de baan. We adviseren mensen die gelanglauft hebben in de sneeuw toch vaak met een beginnerscursus te starten. 

   

  Kan ik samen met mijn vriend(in) dezelfde les volgen?
  Ja, als jullie je tegelijk aanmelden en hetzelfde niveau hebben zullen we jullie in dezelfde les inplannen. Mocht het niveau verschillen dan streven we ernaar jullie rond dezelfde tijd (max 1 uur verschil) te laten lessen, maar dit zal niet altijd mogelijk zijn. 

   

  Kan ik op een formulier meerdere mensen inschrijven voor een cursus of als lid inschrijven? 
  Nee. Graag voor ieder persoon een formulier invullen. Zo komt iedere persoon afzonderlijk en met de juiste gegevens in onze administratie terecht. 

   

  Wanneer kan ik me inschrijven voor lessen in november en of januari?
  Vanaf september kan je je inschrijven voor de cursussen die starten in oktober. Vanaf oktober kan je je inschrijven voor cursussen en clinics in het winterseizoen. 

   

  Wanneer krijg ik bericht over mijn cursus/clinic? 
  Bij het invullen van je inschrijfformulier ontvang je van ons een bevestiging van inschrijving. Ongeveer één week voor aanvang van je cursus/clinic ontvang je bericht over het tijdstip van je cursus. We houden zoveel mogelijk rekening met de opgegeven voorkeurstijd, maar dit zal niet altijd lukken. Zonder overleg zullen we niet afwijken van de voorkeursdag.  

   

  Er worden clinics klassiek langlaufen voor beginners (A) en gevorderden (B) gegeven op de volgende data: 

  Serie 1: zaterdag 21 oktober (A), zondag 5 november (A)

  Serie 2: zondag 19 november (A en B), zaterdag 2 december (A), zaterdag 9 december (A), zondag 17 december (A en B)

  Serie 3: zaterdag 13 januari (A), zondag 14 januari (A),

               zaterdag 3 februari (A), zondag 4 februari (A en B) , zaterdag 10 februari (A), zondag 11 februari (A), zaterdag 17 februari    (A en B)

  Clinic Skaten: 

  Zaterdag 25 november

     

  Kan ik twee clinics in één weekend doen? 
  Dit raden we alleen aan voor mensen die gewend zijn minstens vijf uur in de week te sporten. Langlaufen is een inspannende sport. De ervaring leert dat mensen die op zaterdag een clinic doen nog niet goed uitgerust zijn om ook op zondag twee uur te lessen. Probeer liever clinics in twee verschillende weken te plannen. 

   

  Kan ik twee clinics op één dag doen? 
  Nee. De ervaring leert, hoe goed je conditie ook is, na 2 uur intensieve les wordt de kans op blessures te groot als je nog een clinic zou doen.

    

  Ik heb wel ski-ervaring maar nog niet met langlaufen. Waar moet ik starten? 
  Langlaufen is echt een andere sport dan skiën. We raden je aan te beginnen met een A-cursus van 5 lessen of als je twijfelt, meld je aan voor een proefles op de open dag, dan krijg je gericht advies. Langlaufen is een technische beweging. Het aanleren van de langlaufpas vereist oefening en wekelijks herhaling werkt daarbij het best. 

  Je kunt eventueel ook een of twee clinics doen als je te ver weg woont om wekelijks naar de baan te komen.  

   

  Kunnen wij als gezin een cursus/clinic doen?
  Kinderen vanaf 12 jaar kunnen in principe meedoen met de reguliere cursussen en clinics. Als gezin plaatsen we jullie dan in één lesgroep. Vanaf 6 personen kan een eigen groep gevormd worden. 

  Zijn de kinderen jonger dan raden we aan hen in te schrijven voor een cursus jeugd (vanaf 6 jaar). 

  Daarnaast is er voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar de mogelijkheid een speciale gezinsles van 1 uur te volgen ter kennismaking.  

   

  Kunnen wij met onze eigen vriendengroep of familie een cursus/clinic doen?
  Ja, vanaf 6 personen kunnen jullie een eigen groep vormen en zowel cursussen, clinics als speciale lessen volgen. Als de groep kleiner is gelden andere tarieven of worden jullie met andere deelnemers in een groep geplaatst. 

   

  Kan ik een privéles volgen? 
  Ja. Een privéles van een uur voor 1 persoon kost € 85,00, voor 2 personen € 90,00. Het geven van groepslessen gaat echter bij ons voor op de privélessen. 

  Aanvragen via cursus@langlauf.nl 

   

  Kan ik vrij komen langlaufen als ik nog nooit op een borstelbaan heb gelanglauft? 
  Het kan, maar wij raden het af. Wij raden je aan in ieder geval een keer op een open dag te komen om te ervaren hoe het gaat. De baan beschikt over een aantal heuvels. Je hebt voldoende vaardigheid nodig om veilig af te dalen. 

   

  Kan ik vrij komen langlaufen? 
  Het kan, op donderdagmiddag als de baan geopend is. Ook op zaterdag- en zondagmiddag vanaf 13.00 uur is de baan geopend voor vrij langlaufen. En op woensdag- en donderdagavond. Op de andere openingstijden is de baan beperkt beschikbaar. Deze plekken zijn al volgeboekt.  

   

  Kan ik ski's huren bij de langlaufvereniging als ik op vakantie ga?
  Nee. Wij adviseren ter plaatse ski's te huren. Dan beschik je over goed materiaal, krijg je gewaxte ski' en kan je teruggaan als de ski's niet bevallen. Mocht dit ter plaatse niet mogelijk zijn, huur dan je materiaal bij Vasa Sport in Cothen. www.vasasport.nl  

   

  Ik doe mee met de Vasaloppet/een langlaufmarathon maar heb nog geen langlaufervaring.
  Een uitdaging! Je doet er verstandig aan in september een rolskicursus te doen en daarna direct in oktober te starten met lessen. Je zult heel wat uren op de baan en rolski's door moeten brengen. Zie ons bericht over de Vasaloppet op de site.
  https://www.langlauf.nl/vasaloppet-2
   

   

  Ik wil meedoen met de wintertriatlon in Gouda. Hoe pak ik dit aan? 
  Wij trainen bij de vereniging alle drie de disciplines: hardlopen, mountainbiken en langlaufen (klassiek). Je kunt in oktober starten met een cursus langlaufen. Of de speciale clinic volgen op zaterdag 21 oktober. Word je lid dan kan je meetrainen met langlaufen, hardlopen en mountainbiken zodat je op 16 december veilig aan onze wintertriatlon mee kan doen.  


  Wat is een special?
  Speciaal voor de gevorderde langlaufer, die lid is, organiseren wij twee uur durende 'specials' waarin één techniek aan bod komt en waarbij je met videoanalyse te zien krijgt waar de verbeterpunten zijn. Die kan je gelijk in praktijk brengen. Zo sta je al in het begin van het seizoen op een goed niveau. 

  Er zijn drie specials: diagonaalpas, ook heuvelop; dubbelstok/- met beenafzet en afdalen en bochten. Met videoanalyse krijg te zien wat je verbeterpunten zijn. Specials zijn voor onze gevorderde leden.

  Wanneer zijn de specials voor leden? 

  Zaterdag 4 november: diagonaalpas; B- en C-niveau

  Zaterdag 18 november: dubbelstok; B- en C-niveau

  Zondag 26 november: remmen, afdalen en bochten; B- en C-niveau

   

  Special remmen A/B-niveau

  Heb je net de A-cursus gedaan en wil je graag het afdalen en remmen nog wat verbeteren? Geef je dan nu op voor de Special remmen op A/B-niveau. Deze special duurt 1 uur en is op zondag 3 december.

  De specials worden georganiseerd bij voldoende belangstelling. Inschrijven kan via het inschrijfformulier op de site.