• Verenigingsreis 2021/2022

 • Verenigingsreis januari 2022 naar Ramsau

  Van 8 tot en met 15 januari 2022 vindt de Verenigingsreis naar de sneeuw plaats, tegelijk met het Noords festival en de Nederlandse kampioenschappen langlaufen. Na de vooraanmelding op de website hebben zich inmiddels ruim 30 leden opgegeven voor deze reis. Leden hebben zich aangemeld bij organisator Vasasport en een groot deel van het gezelschap zal ook participeren in het programma van Vasasport met lessen klassiek langlaufen, skaten en tochten. Een deel geeft zich naar verwachting ook op voor de wedstrijden.

  Meer informatie over de reis is te vinden op de site van Vasasport www.vasasport.nl/langlauf/noords-festival

   

  Hieronder een samenvatting van het programma van Vasasport:

  Een langlaufweek voor sportieve langlaufers waarbij we je de juiste klassieke en/of skating technieken aanleren of verbeteren. Dit doe je onder begeleiding van deskundige Vasa-instructeurs. Je past het geleerde direct toe tijdens de schitterende tochten die we maken in het prachtige gebied rondom Ramsau am Dachstein. Als je wilt kun je deelnemen aan de wedstrijden of gewoon genieten van de sfeer van het Noords Festival.

  Plaats van handeling is Ramsau am Dachstein, één van de mooiste langlauflocaties in de Alpen, met maar liefst 220 km loipes, die iedere dag worden geprepareerd. Zaterdag kom je aan in Ramsau en begint het feest! Er volgt een programma vol trainingen, tochten en wedstrijden. Er staat zoveel leuks op het programma, dat je misschien wel eens een onderdeel overslaat om bij te komen. Dat is mogelijk omdat je zelf kiest aan welke onderdelen van het programma je deelneemt. Zo volg je altijd een programma dat aansluit op jouw wensen.

   

  We maken gebruik van hotel Almfrieden, waar ook veel andere deelnemers van het programma verblijven.

  Nieuwe aanmeldingen zijn nog steeds mogelijk, ga naar de site van Vasasport!

  Voor leden die de reis met de bus willen maken, zullen we zoals gewoonlijk de nachtbus reserveren. Opgeven aan Dorien Smit via activiteiten@langlauf.nl

 • Reisverslag

  In 2020 waren we met 26 deelnemers in de week van 1 t/m 8 februari in het Zuidduitse Reit im Winkl, vlakbij de Oostenrijkse grens. In deze plaats zijn ca. 60 km loipes op een hoogte van 700 á 750 meter, daarnaast zijn er 2 hooggelegen gebieden (de Winkelmoosalm en de Hemmersuppenalm) die zeer sneeuwzeker zijn. We hebben het getroffen: de eerste dagen goede loipes overal, daarna 2 dagen slechter weer met regen en storm op de almen en afsluitend 3 dagen prachtige omstandigheden. Als gewoonlijk schrijft één van de nieuwe deelnemers aan de reis en verslag. Die eer viel te beurt aan Niek de Goeje en Nelly van der Does, die samen met hun kinderen Jaap en Eveline deelnamen.

  Hieronder hun verslag:

  Als debutanten van het verenigingslanglaufvakantieweek valt ons de eer te beurt om verslag uit te brengen aan de lezers van nieuwsbrief en de bezoekers van de website van de vereniging.

  Welnu het startte voor ons op vrijdagmiddag 31 januari toen om 16:00 uur de bus uit Leiden vertrok die ons, via Gouda en met een overstap aan de rand van Nederland, gedurende de nacht naar Reit im Winkl heeft gebracht. De reis was voorspoedig zodat we zaterdagochtend nog in het donker om 7 uur al voor Hotel Bichlhof stonden. Alles leek nog in grote rust, maar gelukkig kon Martien de Vries ons toch al opvangen zodat we om acht uur al aan een lekker Duits ontbijt konden beginnen. Niet iedereen zat in de bus, een deel maakte gebruik van particulier vervoer en niet allemaal slapen we in het hotel, enkelen slapen elders.

  Snel ski’s huren en naar de loipe vlak onder het hotel. Om te wennen gingen we min of meer geregisseerd wat rondjes langlaufen en wat stijgen en dalen. Zorg is daarbij dat jij en niet de ski’s bepalen waarheen en hoe snel je gaat. De sneeuwkwaliteit is prima. Wennen kost tijd en energie en daarom voor consumptie naar een Konditorei in het dorp gegaan. Ik heb Apfeltorte en spectaculaire laagjestaarten gezien. Tweede deel van de middag bestond voor ons na nog wat loipes beproefd te hebben uit sauna- en hotelzwembadbezoek gevolgd door een private verenigingsborrel in de kelder van het hotel. Erg gezellige iedereen te leren kennen en om poolbiljart te leren spelen.
  De hotelkeuken levert om klokke zes een goed gevuld buffet met soep, salades, veel vlees en ook wat vegetarisch en lekkere zoetigheid toe. Goed leven doet vervolgens goed slapen.

  Voor ons gaat de hele reis volgens dat strakke schema: 8 uur stevig ontbijten, halverwege de dag drinken met wat lekkers en klokke zes ‘Gut Bürgerliche Küche’, met z’n allen aan tafel bijpraten, nog even op de kamers wat lezen, of TV kijken en dan heerlijk slapen. Op de dag bekijken we hoe, waar en met wie we welke tochten gaan ondernemen.

  De eerste twee dagen hebben we gelanglauft op de loipen rond het dorp. Deze escapades eindigden op zondag omdat het maandag gewoon de hele dag regende, de sneeuw was pap en de loipes verworden tot smalle beekjes. Eigenlijk bleef alleen nog een wandeling achter het dorp over. Ondanks het regenpak toch een aangename wandeling. Dinsdag begonnen de meesten weer met langlaufen. We wilden graag omhoog, maar door de harde storm was er geen mogelijkheid om op de hooggelegen almen te komen waardoor we ook weer boven het dorp op ijzige loipen terecht kwamen. Rond elven begon het te sneeuwen. Een kleine groep is doorgegaan om uiteindelijk op eigen kracht hoog op de Winklmoosalm te komen. Onderweg verbeterde de ski-conditie aanzienlijk door de sneeuwval en het winnen aan hoogte.

  Woensdag was een echte sneeuwdag. Harde wind en sneeuw die soms met bakken naar beneden kwam en dan weer stopte. Met die wind was het op de vlakte beneden bij het dorp soms een heuse sneeuwstorm. Dat heeft een aantal mensen er niet van weerhouden om met ons naar Seegatterl te langlaufen en vandaar weer terug naar het dorp.

  Vanaf donderdag was het weer gewoon fantastisch: Blauwe lucht en verse sneeuw, zelfs genoeg om in het dal de natte ijsloipes weer om te toveren in goede sneeuwloipes. Die dag zijn we met zowat de hele groep met busjes omhoog gebracht naar de Hemmersuppenalm waar een prachtige loipe was gemaakt door een schitterend wit landschap met uitzichten naar de bergen en op de Chiemsee en de lage vlakte van zuidelijk Beieren.

  Vrijdag volgde weer de Winklmoosalm, voor een deel van de mensen met de lift en voor een deel op eigen kracht bereikt. Dit is ook een alpien skigebied dus wel drukker, maar ook weer met mooie loipes. Eén van die loipes ging nog echt een flink eind omhoog. Voor de helden die al helemaal uit het dal kwamen en die deze erbij pakten was dat best wel zwaar, maar toch geen reden om niet helemaal weer terug te langlaufen naar het dal en naar het hotel. Dat was echt een lange inspannende tocht.

  Zaterdag staat toch ongemerkt al in het teken van vertrek. Om tien uur zijn de kamers allemaal ontruimd en staat alle bagage opgetast beneden in de kelder. Met de vermoeidheid van de tocht van gisteren is het animo voor echt zware tochten wel wat getemperd dus leek de ‘Romantikroute’ wel wat. Toch was deze in ieder geval voor ons zwaarder dan we hadden gedacht en de naam klinkt.
  Deze laatste avond werd er in drie groepen gegeten. In het hotel voor de mensen die een extra nacht hadden geboekt. In een forellenrestaurant voor de visliefhebbers en in de pizzeria voor de rest. Bleef voor ons vanaf negen uur nog de nachtelijke terugreis met de bus die ons goed is bevallen. Zondagochtend om kwart voor twaalf zaten we weer thuis aan de koffie nagenietend van een gezellige topweek waarin iedereen zichzelf op z’n eigen niveau ten zeerste heeft vermaakt. Vanaf deze plek wil ik nogmaals Martien en Dorien bedanken die deze verenigingsreis hebben georganiseerd.