• Verenigingsreis 2023 in Ramsau am Dachstein

  23 jan 2023
 • In een groen-groen-groen-groen knollen-knollenland

  arriveerde Langlaufvereniging Gouda heel parmant

   

  Prachtige groene bergen met witte linten(pistes) en een wit stadion en een loipe van ongeveer 9 km en dat was het. Als je nu denkt dat we bij de pakken neer gingen zitten, dan heb je mis, want er kon gelanglauft worden en het bleef niet groen. Op maandag begon het te sneeuwen en uiteindelijk was alles toch nog wit, ook wijzelf, want (natte) sneeuw of niet, er wordt gelanglauft en het werd uiteindelijk echt  Winterwonderland.

   

  Hondenhotel Almfrieden was rond 7 januari een zoete inval, een week ervoor waren er al mensen gearriveerd; op zaterdagochtend kwam er een bus aan, maar de meeste mensen kwamen per auto, al dan niet met medepassagiers en zo werd Almfrieden een heus langlaufbolwerk en werd de hondenverzorgingsruimte een wax/reparatiekamer.

   

  Ook dit jaar had de langlaufvereniging zich aangesloten bij het Noords festival dat georganiseerd werd door Vasa Sport. Dat houdt in dat er naast ons gezelschap van de langlaufvereniging  ook veel langlaufers waren die zich aangemeld hadden bij Vasa.

   

  De eerste dagen waren er lessen georganiseerd voor langlaufen of voor skaten op ieders eigen niveau. Op woensdag en donderdag waren er wedstrijden. Ja, het mocht weer, in tegenstelling tot vorig jaar toen er vanwege corona geen wedstrijden georganiseerd mochten worden en het alleen testrondes waren. Op donderdag werd er ook een sneeuwschoenwandeling gehouden en op vrijdag was op ieders eigen niveau een tocht georganiseerd en op zaterdag was er een marathon. Een heel programma dus en een ieder was vrij om mee te doen of niet.

   

  Langlaufvereniging Gouda had een eigen eetzaal met diverse eettafels en er werd gerouleerd, zodat je niet altijd bij de zelfde mensen aan tafel zat. Elke avond kwam Sydney Teeling(jeetje wat heeft die man een stem als een scheepstoeter!) met een briefing voor de volgende dag naar onze eetzaal.

   

  Een verenigingsreis is een verenigingsreis. Dat betekent dat er grappen waren en grollen; plagerijen; uitdelen van chocolademedailles aan mensen die net niet in de prijzen waren gevallen, compleet met volkslied. Ook was er het uitdelen van de halve chocolademedailles aan Evelien en Els die onderling met elkaar bedisseld hadden wie de linker- en wie de rechterhelft zou krijgen. Er werd wat afgelachen in de eetzaal. Ook al was je voor het eerst mee, je hoorde er helemaal bij, er was geen kliekvorming waarbij je niet welkom was.

  Ik, Marieke Bruijn, voelde me zeer op mijn plek en heb een geweldige week gehad!!

   

   

  Wedstrijdverslag Noords Festival 2023: Nederlandse Kampioenschappen en testmarathon

  Na twee wedstrijdarme jaren konden we dit jaar gedurende drie dagen weer genieten van snelheid en techniek op het hoogste niveau in het stadion van Ramsau am Dachstein.

   

  Woensdag 11 januari ’23 - NK langlauf 7,5km vrije stijl

  Bij de dames won Anna van der Rhee, vóór Tosca de Wit en Anna Chernilovskaja. Opmerkelijke 4e plek was er voor de 14-jarige Karen Coslovi. Bij de heren eindigde Rick Hoenderop oppermachtig als eerste. Maar hij kon vrij lang gevolgd worden door de jonge triatleten Ian Pennekamp (2e) en Niek Heldoorn (3e).  Onze Stephan van Eijk deed als enige van LLV Gouda mee en eindigde op de 12e plek op een deelnemersveld van 27 mannen in 24:06,51. Binnen zijn categorie heren 2 (40+) won hij zilver.

   

  Donderdag 12 januari ‘23 - NK langlauf 10km klassiek  

  Vooraf had ik, Rikko Bulten, me niet opgegeven maar op dinsdag begon het steeds meer te kriebelen en besloot ik alsnog mee te doen. Dat verhoogde het aantal deelnemers van de LLV Gouda naar vier.  Een beetje spannend vond ik het wel; hiervóór stond ik meestal op schubbenski’s en nu maakte ik de overstap naar skin ski’s.  Woensdagavond waxen van de glijgedeelten van mijn gehuurde skin-ski’s en het schoonmaken van de skins met een paar goedjes onder toeziend oog van Peter de Wit.

  Donderdagochtend vroeg op en om 7uur aan het ontbijt. Start 9uur met speaker Peter de Wit. Omstandigheden: droog, geen wind, 0 graden. Ik startte achteraan en was in een rustig tempo begonnen. Meest diagonaal pas, kleine stukken dubbelstok, eventueel met beenafzet. Ik kon het goed volhouden, merkte ik. Het bleek een fijne afwisseling van stijgen en lekker snel afdalen, en dat vijf keer. Best pittig maar te doen.  Het had gevroren dus het parcours was ijzig en snel maar goed. Ik had geen last van plak en had een goede afzet. Het parcours besloeg vijf ronden van 1,8km. Zo’n 800m licht stijgend omhoog, 800m omlaag, een bocht, tunneltje, klim, afdaling en een rondje rond het stadion van zo’n 200m. Bovenaan de klim stonden Els en Henk me vol enthousiasme aan te moedigen en in de eerste bocht na de afdaling een ander deel van de Gouwenaars.

  Dan de uitslagen bij de heren: Van onze vereniging eindigde in het overall klassement Stephan van Eijk als 7e, Niek de Goeje als 23e, en Rikko Bulten als 26e van de 30 mannen die deelnamen; van Néderland. Ik eindigde in tijd maar net vóór onze bikkel Marloes Voorhout die 16e werd bij de dames. Overigens: Stephan en Marloes haalden beiden het podium in hun leeftijdscategorie. Stephan goud bij de heren 2 (40+). Marloes brons bij de dames 1 (tot 40 jaar).

  Bij de dames 10km klassiek werden we getrakteerd op een zinderende finale. Tosca de Wit en Anna van der Rhee sprintten zij-aan-zij naar de finish. De uitslag werd op de streep beslecht in het voordeel van Tosca, met 0,9 seconden voorsprong.

  Wat was dit gaaf! Ik was zo enthousiast geworden dat ik ’s avonds besloot om zaterdag ook mee te doen met de officieuze 30km marathon klassieke stijl. Ik hield nog even in het midden of ik de 15 of 30km zou gaan doen…

   

  Testmarathon zaterdag 14 januari 2023

  Van LLV Gouda namen Niek de Goeje (30km), Stephan van Eijk (30km), Do Witteman (15km), Marloes Voorhout (30km) en Rikko Bulten (30km) deel.  

  Rikko besloot bij het 15km keuzepunt door te gaan voor de 30km. Het was een pittige wedstrijd vanwege de totale lengte. Het parcours was nagenoeg hetzelfde als bij de NK wedstrijden, met verlenging van de loipes richting de Billa. Het eerste stuk van het stadion naar het keerpunt was nu 1,5km licht stijgend omhoog.

  ‘Ik had last van backslip dus kon mijn passen niet zo groot maken. Toen ik met de vijfde ronde startte hoorde ik van de speaker dat ik deze ronde in een sneller tempo moest afronden vanwege de tijdslimiet van 11.00uur. Helaas mocht Marloes de vijfde ronde vanwege deze limiet niet afmaken, wat ik erg sneu vond. Deze bikkel had tijdens het Noords festival echt een steile leercurve doorgemaakt en het was zo mooi geweest als zij deze marathon had kunnen afmaken. In de laatste kilometer werd ik door Eelje naar binnen gesluisd, omdat het parcours bij het stadion inmiddels was afgezet in verband met de Austrian Cup die die middag plaatsvond. Overall ben ik blij dat ik aan de twee wedstrijden heb deelgenomen. Het geeft een kick, het is een geweldige uitdaging om zoiets samen te doen en te beleven. Niet in het minst samen met de supporters die niet-aflatende aanmoedigen toeschreeuwen langs het parcours, of je in de afdaling stijlvol op foto of film zetten.‘

  Winnaar werd bij 30km skate: heren Max Teeling in 1u17min en bij de dames: Anna van der Rhee (SLT) in 1h30:07. Marloes Voorhout streed op de 15km klassiek met Do Witteman om de 4e en 5e plek. Winnaar 30km klassiek dames: Tosca de Wit – 1h46:55.

  30km klassiek heren: 1e werd Jos Verest (SLT) in 1h43:28. Van de 9 deelnemers waren er 3 van LLV Gouda: Stephan van Eijk 2e plaats in 1h44:15, Niek de Goeje 7e plaats in 2h22:47 en Rikko Bulten 9e in 2h38:30.

   

   

  Impressie van Petra en Wouter

  Daar reden we weg op nieuwjaarsdag

  Nu net weer terug...denkend aan een verslag

   

  2023 Ramsau am Dachstein….. een witte streep door het groen

  Vasa en de weergoden konden hier ook niets aan doen

   

  Inzet, beleving, hard werken, positief...het glas is half vol!!

  Dan gebeurt er iets magisch...een winterse bui en de omgeving lag helemaal vol

   

  Wandelen met tennisrackets, extra loipes, op biatlondoelen schieten

  Een pak sneeuw verandert alles...het is winters genieten

   

  Skivereniging, NK, topsport...en natuurlijk breedtesport

  Onze LLV Gouda prestaties….een opsomming...en die is niet kort!

   

  Marloes en Stephan vielen met veel inzet in de prijzen

  Niek en Rikko…. onze nieuwe sterren... zullen later wel gaan rijzen

   

  Els en Eveline...niet normaal...jullie prijs werd verdeeld….

  Wat een kanjers...jullie vrolijkheid en opmerkingen hebben ons nooit verveeld

   

  Met de zaterdag-tocht ging Do nog eventjes hard tekeer…

  En met Cor als paar bij de biatlon...tweede….maar dat was voor de eer

   

  Aart...onze kanjer...voor langlaufen nooit te beroerd

  De score...een troostende arm op je schouder...we zijn trots en een beetje ontroerd

   

  Fred, Maarten, Klaas, Elizabeth, Henk, Bea, Paul, Riekje, Martien, Michel, Arnold,  Suzanna, Arjan, Annemarie, Antoinette, Hennie, Marieke, Hans, Nellie, Cobi, Patrick,

  Mascha, GertJan en Margreet

  Wat een geweldige groep….sorry voor wie ik vergeet…

   

  Bekijk voor de zekerheid nog wat foto’s en filmpjes op de Vasa-site

  Ben bijna klaar….hier onder wil ik nog wat kwijt

   

  Last but not least….op de loipe zag ik weer een geweldige lach!!

  Keep up the good work...Wencke….pluk de dag!!