• Winterse editie wintertriatlon

  18 dec 2022
 • Na een koude, sombere vrijdag met veel ijzel, begint ook de zaterdag met koud en mistig weer, deze weersomstandigheden hebben tot gevolg dat de fietspaden deze morgen nog steeds gevaarlijk glad zijn, ondanks de inspanningen van de vrijwilligers die met bezems en strooizout alles in het werk hebben gesteld een veilig parkoers te creëren.

  Voor de deelnemers blijft vooral het mtb-parkoers een aandachtspunt om de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Maar een wedstrijd betekent voor velen ook de grens van hun kunnen opzoeken, glibberen en glijden met zo nu en dan een valpartij zonder veel schade, maar voor velen toch een waarschuwing om voorzichtiger te zijn. Het Rode Kruis Gouda was aanwezig om assistentie te verlenen bij ongevallen, maar hebben gelukkig niet in actie hoeven komen.

   

  Om 12.00u is de start in het kille Gouda, het zonnetje doet hard zijn best om tussen bewolking door te komen, er staan een 25-tal serieuze deelnemers aan het front.

  Er wordt hard gestart door een van de deelnemers, maar de tweede loopronde zakt zijn tempo al in en wordt het tempo overgenomen door twee andere deelnemers, een straf tempo wordt aangehouden door de snelste deelnemers op de lange afstand.

    

  Na het hardlopen worden de mountainbikes opgezocht voor twee of drie fietsronden door het sportpark, de veldrit-ronde bij de Coenecoop-brug en de veldrit-ronde aan de Groene Heuvel, waar in de wintermaanden wekelijks wordt getraind door de wielerverenigingen in regio Gouda.

    

  Na twee of drie ronden ploeteren, glijden, balanceren, sturen, remmen, klimmen en afdalen onder het toeziend oog van onze parkoerswachten wordt de mountainbike op het langlaufterrein gestald om de fiets in te wisselen voor een paar langlaufski’s en stokken en de fiets-/loopschoenen verruild voor langlaufschoenen voor vijf tot tien ronden van 600 meter langlaufen.

  De zon heeft intussen zijn strijd met bewolking gewonnen, de bevroren borstelbaan begint op stukken in de zon te ontdooien, wat de borstels stroef maakt, de delen welke zich meer in de schaduw blijven nog wel met rijp bevroren, wat de borstels juist heel glad maakt. Deze wisselingen van stroef naar glad en visa versa maakt het verraderlijk en lastig in wedstrijd waar de vermoeidheid intussen ook parten gaat spelen bij onze deelnemers.

   

  Na de finish krijgt de organisatie van de deelnemers louter positieve reacties, maar ook “wat is de wedstrijd zwaar (lees: uitdagend), maar we komen volgend jaar weer terug om onszelf wederom te komen verbeteren/uitdagen!”

   

  De wedstrijd over de lange afstand bij de heren is gewonnen door Geoffrey Vandebrouck, een triatleet uit België met Xterra-ervaring, meervoudig winnaar Stephan van Eijk op de tweede plaats, vlotte starter Martin Veenhuizen op de derde plaats en Joost Christiaans waarbij het langlaufen minder soepeltjes ging op de vierde plaats.

  Bij de dames op de lange afstand was het Riikka Vreeswijk die aan het langste eind trok en de overwinning voor zich opeiste met een sterk langlauf-onderdeel, de taaie Marloes Voorhout wist zich naar de tweede plaats op te werken, Irene Bindenga snelde naar de derde plaats, voor de lokale favoriet Yvonne Bontekoning.

  Op de korte afstand was het bij de heren alleen Patrick Keizer die startte en daarmee de overwinning voor zich opeiste, bij de dames was de concurrentie een stuk groter, daar ging Petra de Bruin op voor de winst, Minou Vermeulen wist beslag te leggen op tweede plaats en Carin Aalbers voltooide het podium met een derde plaats.

  Alle deelnemers op het podium werden beloond met een presentje en waardebon om te besteden bij onze sponsor Outdoor Gouda, wij danken Outdoor Gouda hartelijk voor hun bijdrage!

  De volledige uitslag kan je hier zien.

   

  Graag willen wij onze vrijwilligers die zich in hebben gezet in de voorbereiding, tijdens en na de wedstrijd zeer hartelijk bedanken, dankzij hen allen en de deelnemers hebben we er weer een zeer geslaagd evenement van kunnen maken, ondanks die paar blauwe plekken.

  Graag zien we jullie allemaal voor de 13e editie weer terug!

    

  Mocht je nu enthousiast geworden zijn en een winterse uitdaging in Nederland je leuk lijken?

  Reserveer dan alvast voor 16 december 2023 een plekje in je agenda. In de weken in aanloop van de wedstrijd zullen wij lessen en/of clinic aanbieden om je voor het wedstrijd-gedeelte op de borstelbaan voor te bereiden, houdt hiervoor onze website www.langlauf.nl in de gaten en meld je tijdig aan, vanaf september 2023!

   

   

  Hieronder een fotoimpressie van de wintertriatlon.

  (Klik op een foto voor een vergroting en diashow)

  Meer foto's (400+) zijn hier te zien en te downloaden.